shoppailu

Shop shop, chop chop

Oh dear, let me just relax… Tänään ollaan istuttu autossa 6,5h, kierrettiin maisemareittien kautta tänne (takaisin) Virginian osavaltioon ja tällä hetkellä ollaan Richmondissa. Huomenna jatketaan matkaa, onneksi ei näin mahtipontisella mailimäärällä.

Ajattelin aikani kuluksi (ja ihan vain rentoutuakseni) kirjoittaa teille shoppailusta. Tässä teille fakta; täällä on halvempaa kuin Suomessa.

No kidding…

Himoitseeko joku merkkilaukkua? Hanki se lomalla Jenkeistä.

Tarvitsetko kameraasi uuden objektiivin? Hanki se lomalla Jenkeistä.

Täällä on kauppoja vaikka kenelle jakaa, löytyy outletteja, lasten vaatekauppoja, lasten lelukauppoja, aikuisten lelukauppoja, kenkäkauppoja, tupakkaoutletteja, asekauppoja, aseoutletteja ja jos vaikka satut pitämään autoista, niin autokauppojakin löytyy. Really.

Ostoskeskuksia, eli MALLeja, täällä on joka puolella. Mall saattaa tulla vastaan moottoritiellä ihan yllättäen, ilman, että lähellä olisi mitään suurempaa kaupunkia. Outletteja varsinkin saattaa olla keskellä ei-mitään, varsinkin tupakkaan, aseisiin ja ilotulitteisiin liittyviä. Monessa on sama periaate; jätä autosi älyttömän suurelle parkkipaikalle, astu sisään ja vietä täällä koko päivä. “Meiltä löytyy vessat, ruokapaikat, juoma-automaatit ja jopa puhelin, jota saat käyttää”. Eikä haittaa, jos päänsärky iskee; vessasta voit löytää tamponiautomaatin lisäksi särkylääkeautomaatin.

Varo huijareita
Tottakai, ostoskeskuksissakin on huijareita. Tai ainakin näin suomalaisena sanoisin, että huijari. Törmäsin kahdessa kaupungissa, kahdessa ostoskeskuksessa samantyyppiseen tapaukseen. Keskellä ostoskeskuksen käytävää oli pieni koju, jossa myyjä ojensi ensin jonkun lappusen tai testerin, jonka jälkeen kysyi miten menee, onko hetki aikaa. Sen jälkeen minut istutettiin tuolille ja kysyttiin suoristanko hiuksiani jollain suoristajalla ja koska olen viimeksi käyttänyt suoristajaa. Samalla myyjä avasi hiuksiani, kampasi ja otti esiin tavallisen näköisen suoristajan ja alkoi kertomaan kyseisestä suoristajasta. Sitten hän kysyi käynkö kampaajalla ja tottakai sätti minua siitä, että kampaajani on käyttänyt minun hiuksiini suoristajaa. Voi minua. Sitten alkoi mainospuhe, jolloin myyjä tiesi jo minulla olevan todella surkeat hiukset ja tottakai kyseinen suoristaja toimii myös minun kotimaassani, koska se on “international”. Ja tottakai jostain kumman syystä juuri TÄNÄÄN saisin suoristajan puoleen hintaan ja ihan sen värisenä, kuin haluan. Siis wau.

Ei, älä osta. Ellet oikeasti OIKEASTI tarvitse suoristajaa, joka parantaa hiuksesi kaikelta pahalta ja et ikinä edes tarvitse shampoota tai mitään muutakaan… Ja jos sinulla on varaa. Ai niin, saat myös elinikäisen takuun. Tottakai, koska suoristaja on maailman paras.

Jos se kerta on maailman paras, miksi minulle tyrkytettyjä suoristajia ei saa Suomesta tai muualtakaan Euroopasta? Ja miksi toisen nimi oli ihan eri kuin sen toisen suoristajan?

Ja sen lisäksi tarvitset Suomessa adapteria käyttäessäsi suoristajaa. Älä osta.

Verot
Muista, että kaupoissa näkyvät hinnat ovat yleensä verottomia. Kassalla kuittiin lyödään vielä verot päälle. Yhdysvalloissa on pienemmät verot kuin Suomessa ja vero vaihtelee täällä osavaltioittain. Yllätys, New Yorkin osavaltiossa on suurempi verotus kuin esimerkiksi New Jerseyssä (siksi monet vuokraavat auton Newarkin lentokentältä eli New Jerseyn puolelta eikä JFK:lta, joka on New Yorkissa).

Kannattaa siis muistaa, että halvat kympin laukut ei välttämättä maksa kymppiä, vaan ehkä 11 dollaria. Monessa paikassa lukee hinta ja pienellä präntillä perässä +tax.

Missä shoppailla
Meillä on omat suosikkikauppamme ja olemme jo ehkä Suomessa ollessamme löytäneet jotain mielenkiintoista. Netti, kiitos, olet ihana. Itse olen Pinterestin kautta tutustunut paremmin Forever21:n mallistoihin ja löytänyt Michael Korsin laukkumalliston, joita ei hirveästi Suomesta saa. (Esimerkiksi itse ihastuin Michael Korsiin ja ihan googletin Michael Kors outlet.)

Täälläkin on niitä verkkokauppoja, jotka myyvät vain postitse. Mieti kuitenkin, että jos kerran tänne tulet, niin maksa vain se 10% enemmän kuin verkosta ostaessasi, koska kaupasta ostaessasi saat jopa ehkä palvelua ja tiedät varmasti, mitä ostat.

Macy’siltä löytyy paljon merkkituotteita, halvemmalla kuin Suomesta. Dillard’silta löytyy myös paljon merkkituotteita, sieltäkin halvemmalla kuin Suomesta.

H&M on täällä hieman halvempi. Hintalapussa on periaatteessa samat hinnat, mutta kun tekee pienen valuuttamuunnoksen omassa mielessään, niin johan hinnat miellyttävät. Forever21 on täällä iso juttu, melkein jokaisella 15-20v on kädessä se keltainen kassi, joka kävelee ostoskeskuksessa vastaan. Täällä on vaatekauppoja paljon. Paljon.

Best Buy on ehkä vähän verrattavissa Giganttiin. Samoja juttuja, aika samoilla hinnoilla ja jotenkin koko visuaalinen ilme on samantyyppinen. Ostimme Best Buysta autoon uuden pidikkeen kännykälle. Ei päästy sitä vielä testaamaan, koska siinä olikin sellainen tarramainen kiinnityspinta eikä uskallettu sitä vuokra-autoon iskeä.

Kannattaa siis jo Suomessa vähän ottaa selvää mitä täältä kannattaa ostaa ja mitä ei. Elokuvat ei esimerkiksi toimi Suomessa, jotka ostat täältä, mutta CD:t toimivat. Sähkölaitteita ostaessasi huomioi se, että pistorasia ei ole täällä sama kuin Suomessa eli tarvitset adapterin käyttäessäsi laitetta Suomessa (esim sen suoristajan kanssa).

Ja siitä verotuksesta vielä. Jos tulet Yhdysvaltoihin pidemmäksi aikaa ja/tai aiot vähän seikkailla muissakin osavaltioissa, voit säästää siinäkin, että ostat jotain pienemmällä verotuksella naapuriosavaltiosta.

Muista varata rahaa, niin käteistä kuin luottokortille luottoa. Varaa aikaa, hermoja ja juotavaa.

Shoppailimme täällä:
Charlottessa lähellä hotellia
Pohjoisemmassa Charlottessa oli isompi ostari
Virginia Beachissa

Niin ja tulihan se Michael Korsin laukku hommattua. Googlettamalla selvisi, ettei kyseistä laukkua ilmeisesti saa Suomesta kuin netistä tilattuna. Säästin aika paljon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *